Suntem

Suntem suma propriilor compromisuri.
Suntem suma propriilor statistici.
Suntem suma propriilor eșecuri.
Suntem suma ecuațiilor din care am adunat atâtea necunoscute.

Tinerețea nu este în sine o calitate. Nu este un merit al nostru. Dar este cert faptul că necunoscutele, eșecurile, statisticile și compromisurile noastre sunt mai puține decât ale celor mai mari ca noi. Speranțele părinților, ale profesorilor, ale cunoscuților noștri, ale celor care cred în noi se află în încă ingenuitatea noastră. Strivită de prezent, de contexte, de oameni, dar încă vie.

Nu suntem puri, dar suntem onești. Și demni. Pe cât putem. Poate nu suficient de coerenți. Poate nu suficient de uniți. Poate nu suficient de înțelepți. Poate avântați, poate grăbiți, poate superficiali, poate prea cufundați în universul telefoanelor și al tabletelor. Poate prea prezenți în lumea virtuală și prea absenți din cea reală. Însă realitatea noastră poate că e alta decât a voastră. Și nevoile noastre sunt altele. Și dramele noastre.

Poate că habar nu avem de niciunele. Poate că ne manifestăm altfel decât ați vrea. Poate că ascultăm o muzică nepotrivită urechilor voastre. Poate că hainele noastre nu au nimic de-a face cu etaloanele voastre vestimentare. Poate că limbajul nostru este neinteligibil pentru voi. Poate că nu am citit același număr de cărți. Poate că nu ne-am zbătut la fel de mult pentru la fel de multe lucruri. Poate că toate acestea și încă multe altele.

Nu vă pretindem înțelegere, pentru că uneori nici noi nu ne înțelegem pe noi înșine. Nu știm încotro e drumul cel bun. Și nu suntem mereu în acord unii cu ceilalți. Dar nu suntem nici mai răi, nici mai buni decât voi. Decât ați fost sau ați fi putut fi.

Dacă nu puteți face parte din această lume a noastră, ciudată și complicată, nu-i nimic. Dar nu ne văduviți de libertatea pe care chiar voi ați dobândit-o pentru noi. Lăsați-ne să greșim! Lăsați-ne să trăim! Ca noi, nu ca voi!

Categorii: Blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *