Școala românească, de la extaz la agonie

E cumva desuet, în ziua de astăzi, să vorbești despre societatea românească și despre bubele pe care aceasta le are. Pentru că este mai mult decât evident că o comunitate plină de oameni cu probleme nu poate fi altfel decât bolnavă. Iar primele simptome apar încă de pe băncile școlii. Prima zi, aceea a entuziasmului total, a privirii blânde pe care învățătoarea ți-o oferă necondiționat, a colegilor la fel de curioși ca și tine, acela este punctul în care, teoretic, viața noastră se îndreaptă spre ”mai bine”.

Ajunsă la vârsta în care am trecut de toți acești pași mărunți, bifând toate școlile posibile și imposibile, liceu, facultate, master, cursuri de specializare și hiper-specializare, sunt suficient de îndreptățită să nu dau o notă de trecere învățământului românesc. Teoria dascălilor și realitatea celor care termină o formă de învățământ în România sunt două lucruri care n-au nimic în comun. Școala noastră, concretizată în teancuri de diplome și minimum de cunoștințe, are doi pioni principali: extazul profesorilor și agonia absolvenților. Un extaz închipuit și o agonie palpabilă.

E un paradox oare sau o normalitate să termini 5 ani de studii superioare și să nu fii chemat la niciun interviu, iar după un an de cursuri de specialitate, într-un domeniu care n-are nicio legătură cu studiile de bază, să mergi la peste 50 de interviuri? E demn de o școală ce se proclamă ”superioară” să se bucure de un prestigiu nejustificat, atâta timp cât absolvenții săi acceptă orice loc de muncă pentru a nu muri de foame?

Învățământul românesc, în fundamentele sale, este bun, dar nepractic. Iar într-un secol agitat, bazat pe viteză, experiență și îndemânare, poveștile lungi, fără aplicabilitate în viața reală, îi plictisesc chiar și pe puștii de grădiniță. Din păcate, prea puțini din cei responsabili recunosc asta. Iar primul pas spre rezolvarea unei probleme este să fii, totuși, conștient de existența ei.

Categorii: Blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *